• elke468

Eerst op reis in jezelf, voordat je reisleider wordt.

Persoonlijk, natuurlijk leiderschap

"Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen is er één die jij te gaan hebt. Die ene is slechts voor jou, die ene slechts. En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan. De keuze is dus niet de weg, want die koos jou. De keuze is de wijze hoe die weg te gaan. Met onwil om de kuilen en de stenen. Met verzet omdat de zon een weg die door ravijnen gaat haast niet bereiken kan of met de wil om aan het einde van de weg milder te zijn, wijzer te zijn, dan aan het begin. De weg koos jou, kies jij ook hem?" van Hans Stolp.

De eigen weg verkennen is ook afstemmen op jouw innerlijk kompas. Je eigen weg ligt niet als een helder pad met duidelijke richtingaanwijzers voor je open. Er zijn mistbanken onderweg, waardoor je soms ook niet ziet waar je naartoe moet of gaat. Net dan wordt het belangrijk om jouw intuïtie te durven inzetten als een belangrijk element dat inzicht, sturing geeft. We leven in een wereld waar het hoofdelijke, rationele stuk heel veel belang heeft en als een belangrijk sturingselement wordt gebruikt. We worden als het ware wandelende hoofden.


Als we even kijken naar de bouw van een schip, dan zit het zwaartepunt in de boeg, onderaan. Dat zorgt er net voor dat de boot bij stormweer niet kapseist. In de top van de mast zitten de radartjes, gps, ... datgene wat er ook in ons hoofd zit. Als we al ons gewicht daar hoog in de mast steken, dan blijven we niet overeind als het rondom ons stormt. De boeg van het schip, het zwaartepunt ligt in het water. Daar maakt de boeg contact met de onderstroom. Die onderstroom kennen we ook in het leven. Dat zijn net de dingen die je niet ziet, waar je jouw vinger niet kan opleggen maar die wel voor onrust, gedoe zorgen en die je tegenhouden. Hardnekkige patronen die je parten spelen en waar je moeilijk vat op krijgt. De spiegels in jouw leven.

Net op het dek, aan de stuurpositie krijg je zicht op alle info vanuit de mast, het dek en de onderstroom. Dat is de positie van waaruit we het best onze koers kunnen inzetten en overeind blijven, ook in gure omstandigheden. Als wij ons zwaartepunt in onze buik leggen, hebben we verbinding met ons hoofd, ons lichaam en ook het systeem. Daar leren we schipperen. Meebewegen en focus houden. Innerlijke koers varen.

In de leiderschapsreis "Lead Your Ship" gaan we met een groep van 6 deelnemers op weg. Ieder op verkenning van de weg die jou koos. Jij aan het roer van jouw 'schip', jouw leven. We laten ons inspireren door de prachtige omgeving van de Lofoten in Noorwegen en elkaars verhalen en de warme ontvangst van Byzondere Reizen, onze partner ter plaatse. Voel je welkom met jouw verhaal, met jouw weg.

41 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Black Facebook Icon

+32 475 46 74 39‬

Vogelzangstraat 47, Kessel (Nijlen)

©2020 voor Cominz. Met trots gemaakt met Madam Online