top of page
  • elke468

Het is leuk om kansen te krijgen. Kansen nemen als ze voorbij komen is een kunst!

Bijgewerkt op: 30 dec. 2022

4 jaar geleden reisde ik naar de Lofoten in Noorwegen. Ik droomde ervan om mee aan boord te gaan op een zeilboot en de pracht van de Lofoten te zien en te beleven. Tijdens die reis is de leiderschapsreis “Lead your ship” ontstaan. Het eerste zaadje werd geplant toen ik aan boord ging van The Gateway, een prachtige zeilboot, waar de schipper mij, zonder dat ik enige ervaring had, het roer aanbood en de wijze woorden sprak “om koers te varen is het van belang om het roer in handen te nemen. Zo is het in het leven ook!”.

Die kwam binnen en meteen startte mijn innerlijke dialoog, de reactie van al mijn verschillende delen.

Mijn avontuurlijk deel zei “yes!!!! wat een kans!!!!”, mijn zorgvuldig deel reageerde bezorgd “ik kan hier toch niks kapot maken aan die mooie boot he?”, mijn onzekere deel panikeerde en zei “heeft die man echt wel door dat ik geen zeilervaring heb want die geeft zomaar het roer van zijn boot in mijn handen?” en zo reageerde mijn hele inner boardroom. Allemaal delen in mij, elk met hun eigen stem. En allemaal met een eigen mooie intentie.

Toen was het aan mij: welk deel plaats ik aan het hoofd van de tafel en laat ik het hoogste woordvoeren, want dat zou natuurlijk bepalen wat ik zou doen, wat mijn gedrag zou zijn? Had ik mijn onzekere deel de boventoon laten voeren dan had ik het roer nooit in handen genomen. Als ik mijn zorgvuldige deel in overdrive had laten gaan, zou ik ook geweigerd hebben om het roer te nemen.Wat ben ik blij dat ik op dat moment mijn avontuurlijke deel aan het roer heb gezet en tegelijk ook wel geluisterd heb naar de goedbedoelde boodschap van het onzekere en het zorgvuldige deel. Ik sprak mijn angst en zorgvuldigheid uit en die werd gehoord door de schipper (en mezelf) en dat bracht rust. Door deze uit te spreken mochten deze er zijn. En dat bracht vanzelf rust.


Persoonlijk, authentiek leiderschap betekent voor mij dat ik met al deze delen in mezelf aan de slag ga. Welke delen zijn er? Wat proberen ze me te vertellen? Welke delen zijn misschien wel in een vergeethoekje beland maar willen zo graag weer meer naar buiten treden en zich laten zien? Hoe kan ik ze beluisteren, ze erkennen in hun expertise. Welke delen zijn misschien wel soms in overdrive en hoe kan ik achter hun gedrag toch telkens weer hun mooie beschermende intentie zien, hoe kan ik hun verlangen horen en met die delen werken op een manier dat ze dienend zijn voor mij als geheel. Op die manier kan ik de koers varen die intrinsiek echt bij mij past. Mijn innerlijk kompas verder ontwikkelen.


Wil jij ook meer eigenaarschap nemen van jouw leven, jouw delen beter leren kennen, jouw koers meer verkennen, inzicht hoe jouw innerlijk kompas werkt, …? En dit alles in de prachtige natuur van de Lofoten? Dan heb je geluk want er is nog 1 plekje vrij op de leiderschapsreis Lead your Ship in Lofoten met vertrek op 13 oktober 2022. Voor meer info elke@cominz.be
237 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page